FAIRBIKE: 's werelds eerste eerlijke e-bike

Een statement op wielen

Steeds meer mensen stappen over op een e-bike. Maar voor de productie van e-bikebatterijen zijn kostbare metalen nodig, vaak gedolven onder schrijnende omstandigheden in landen als Zuid-Afrika. Vooral vrouwen en meisjes hebben te maken met misbruik, geweld, armoede, en gebrek aan toegang tot schoon water, schone lucht en onderwijs.

Kijk de campagnevideo hieronder.

ActionAid en The Terrace presenteren: de FAIRBIKE

Een sociaal verantwoorde supply chain is cruciaal. Daarom lanceerde ActionAid in mei 2023 de FAIRBIKE: de eerste e-bike geproduceerd met 100% eerlijke grondstoffen, zowel eerlijk is voor het klimaat als voor de rechten van vrouwen.

De boodschap verspreiden

Onze ambassadeurs, onder wie Geraldine Kemper, lieten on- en offline weten dat de FAIRBIKE eraan kwam. In het centrum van Amsterdam openden we een conceptstore inclusief een grote lancering voor pers en publiek.

Te mooi om waar te zijn

Tijdens de klantreis ontdek je dat de FAIRBIKE niet bestaat. Iedereen werd vervolgens opgeroepen om ActionAids petitie te ondertekenen, om gezamenlijk de grote e-bikemerken aansporen tot meer transparantie en beleid.

Samen sterk voor verandering

De campagne hebben we gezamenlijk met onze ambassadeurs en vrouwen in de mijnen in Zuid-Afrika uitgerold. Om de urgentie te benadrukken, hebben we gesprekken gevoerd met diverse vrouwen. Vanwege de kwetsbaarheid van het onderwerp, werkten we voor dit project met volledig vrouwelijke film- en fotografiecrews in zowel Zuid-Afrika als Nederland. Daarnaast hebben we de ontwikkelde communicatiematerialen aangepast voor gebruik door verschillende organisaties in Zuid-Afrika, om ook daar de boodschap verder te verspreiden.

Meer cases zien?